Hipster Burger

Hipster Burger - Jaja w Kuchni Ugotowani TVNNie miałem pojęcia, że burger wzbudza tyle emocji.

Okazuje się, że w naszym pięknym kraju żyje wręcz tłum ekspertów od tego cudownego dania:)

Hipster burgera wymyśliłem na potrzeby udziału w programie „Ugotowani”.

Pochodzenie nazwy zrozumiesz, gdy przeczytasz przepis do końca;)

Hipster burger, którego widzicie na zdjęciu różni się nieco od tego z telewizji. Jest jeszcze bardziej hipsterski;)

I tu pewnie tłum znawców będzie płakał, że zmieliłem polędwicę wołową, bo przecież „polędwicy się nie mieli” itd itd.
Taki burger ma więc hejterów;))

Druga grupa ekspertów nazywa go fastfoodem i spogląda z góry. 

Jeśli wykonacie hipster burgera według mojego przepisu, zapewniam Was, że nigdy nie obrazicie go tym mianem:)

Przeczytaj cały przepis i ustaw działania pod siebie. 

Zatem na początek…

PIECZEMY BUŁKI Z PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI!

Składniki:
(na 4 osoby)

  • 400g mąki pszennej pełne ziarno;
  • 150g mąki tortowej;
  • 150ml mleka;
  • 150 ml wody;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 7g suchych drożdży;
  • 2 łyżki roztopionego masła;
  • 1 łyżeczka soli;
  • rozmącone jajko;
  • ziarna sezamu;
  • czarnuszka.

Roztop masło na patelni, uważaj by się nie przypaliło.

bułki na hamburgery - jaja w kuchni

Przesiej obie mąki i wsyp do miski miksera z końcówką do wyrabiania ciasta.
Dodaj drożdże, lekko podgrzane mleko, masło, wodę, cukier i sól.

Wyrób gładkie ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia pod ściereczką na 45min.

Uformuj 4 bułki podobnej wielkości i odstaw do wyrośnięcia, znów pod ściereczką, na papierze do pieczenia, na kolejne 45min.

bułki hamburgerowe - jaja w kuchniPosmaruj bułki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem oraz czarnuszką.

Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.

ROBIMY SAŁATKĘ

Składniki:
(na 4 osoby)

  • Duży burak;
  • Roszponka – opakowanie;
  • Ser kozi;
  • Oliwa extra vergine;
  • Ocet jabkłowy;
  • Sok z cytryny;
  • Miód;
  • Pół szalotki;
  • Sól;
  • Pieprz

Zawiń dużego, posolonego buraka w folię aluminiową i piecz przez 1.5 godziny w 180 stopniach.
Wyciągnij go z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
Możesz upiec go nawet dzień wcześniej.

Wymieszaj w szklance 3łyżki oliwy, łyżeczkę octu jabłkowego, posiekaną szalotkę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, sól i pieprz.

Sałatka z pieczonym burakiem i roszponką - jaja w kuchni

Umytą i osuszoną roszponkę polej sosem i wymieszaj dokładnie palcami

Załóż rękawiczki i pokrój buraka w cieńkie plastry.
Połóż na nich roszponkę i kawałki sera koziego.

ROBIMY MIĘSO!
Hejterzy i „znawcy” zaczynają płakać. „Jak można mielić polędwicę?”. Zapewniam Was, taki burger jest najlepszy;)

Składniki:
(na 4 osoby)

  • 1kg polędwicy wołowej;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Oliwa extra vergine.
  • Mała kostka masła osełkowego;
  • Natka pietruszki;
  • Ząbek czosnku.

Mięso zmiel dwukrotnie („znawcy” ryczą;)).

Dopraw pieprzem i 1/3 soli, której użyjesz.

Mielenie polędwicy wołowej - jaja w kuchni

Uformuj cztery burgery podobnej wielkości i posmaruj je oliwą z obu stron.

Rozgrzej patelnię grillową i piekarnik na 250 stopni.

Smażenie burgerów - jaja w kuchni

Smaż mięso, aż będzie ładnie przyrumienione. Dodaj resztę soli, której chcesz użyć.

W blenderze zmiksuj pietruszkę, czosnek i masło.

Burgery przed pieczeniem - jaja w kuchni

Ułóz mięso na folii i przykryj łyżką masła z pietruszką.

Piecz ok. 10 15 minut.

Wg mnie burgery powinny być krwiste – właśnie dlatego używam do nich polędwicy. 
Nigdy nie wrzuciłbym jej np. do gulaszu, ale do burgerów pasuje świetnie;)

DODATKI
Celowo nie podaję listy składników, bo każdy lubi co innego.

Użyłem rukoli, pomidorów, korniszonów oraz musztardy dijon wymieszanej z majonezem.

Pokrój cienko pomidora i ogórki konserwowe.
Umyj i osusz rukolę.
Wymieszaj 3 łyżki musztardy dijon z łyżeczką majonezu.

SKŁADAMY BURGERA

Ostrożnie przekrój bułki i posmaruj z obu stron sosem.
Ułóż najpierw liście rukoli;
Na nich mięso;
Następnie pomidor;
Ogórki;
Góra bułki.

HIPSTER BURGER - Jaja w kuchni

 

Jeśli zrobiliście wszystko, zrozumiecie, dlaczego zbrodnią i czystą głupotą jest nazywanie takiego burgera „fastfoodem”, czy „śmiecowym żarciem”.

Smacznego:)

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

 

Skomentuj na Facebooku