Grillowany tymiankowy łosoś na cytrynowym risotto.

_DSC2899Odnalazły się zdjęcia, które gdzieś zapodziałem. To danie przygotowałem… we wrześniu 2013.
Przepis ten jest mocno inspirowany tym z Kwestii Smaku, przyznaję się bez bicia :)

Składniki:

  • Filet z łososia ze skórą – ok 400g;
  • Ryż arborio – szklanka;
  • Bulion warzywny – dwie szklanki;
  • Białe wino wytrawne – kieliszek;
  • Mascarpone lub masło – ok. 100g;
  • Parmezan;
  • Dwie cytryny;
  • Świeży tymianek;
  • Szalotka;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotowanie:Grillowany Łosoś na Cytrynowym Risotto - jaja w kuchniUmytego i osuszonego łososia przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny. 

Skrop wszystko oliwą i odrobiną soku z cytryny i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki.Łosoś - jaja w kuchni

W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną szalotkę.
Dodaj ryż i mieszając „upraż go”. Musi być w całości pokryty oliwą.
Dolej wino i mieszaj, aż odparuje.

Rioja Wino Jaja w kuchniDolewaj do ryżu bulion i mieszaj.
Gdy płyn się zredukuje, dolewaj bulion i tak przez ok. 20 minut.

Cytrynowe Risotto - jaja w kuchniZetrzyj do ryżu odrobinę skórki wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Pamiętaj, że biała część jest gorzka, a niewyszorowana cytryna często jest pokryta woskiem.

Wrzuć łososia na rozgrzaną patelnię grillową.Łosoś grillowany - jaja w kuchniOstrożnie z grillowaniem na stronie bez skóry.

Odwróć rybę i wstaw patelnię do piekarnika ustawionego na grill.
Cała obróbka zajmie max 15 minut. W zależności od tego, czy lubisz rybę zrobioną „na wiór” czy nie :)

Wyciśnij do risotto sok z połowy cytryny do ryżu.
Mieszaj.

Dodaj mascarpone i mieszaj.

Zetrzyj ser.

Ułóż rybę na risotto.
Udekoruj cytryną.

Grillowany tymiankowy łosoś na cytrynowym risotto - jaja w kuchni

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku