Brzoskwinie lub Nektarynki, grillowane z rumem i brązowym cukrem. Polane słodką ricottą z gęstą śmietaną.

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z RICOTTĄ - JAJA W KUCHNI

Desery nie są moją mocną stroną.

Ten podpatrzyłem podczas weekendowej zamułki przed telewizorem.

Zrobiłem jedną modyfikację – dodałem rum, żeby było bardziej weekendowo ;)

Dzień później spróbowałem zrobić to samo, tyle że z nektarynkami. 
Chyba wyszło (jeszcze) lepiej!

Składniki:

  • 3 brzoskwinie, lub 3 nektarynki;
  • 100g ricotty;
  • 3 łyżki gęstej śmietany;
  • rum – najlepszy rum jest oczywiście z Kuby;
  • cukier trzcinowy;
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Owoce przekrój na pół i wydobądź z nich pestki.
Polej odciętą część rumem i zanuż w trzcinowym cukrze.
GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z RICOTTĄ - JAJA W KUCHNI
Jeżeli masz do rumu dużą sympatię, jak ja, polej owoce jeszcze raz ;)

HAVANA CLUB - jaja w kuchni

Rozgrzej patelnię grillową (lub „tradycyjna”) i ułóż owoce warstwą cukru do dołu.

Tak prezentują się brzoskwinie:

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z RICOTTĄ - JAJA W KUCHNI

Tak, nektarynki:
Trudniej było z nich wygrzebać pestkę, więc straciły trochę formę.

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z RICOTTĄ - JAJA W KUCHNI

Wymieszaj w misce ricottę ze śmietaną i cukrem pudrem.
Ma być słodkie, ale nie za słodkie :)

Ricotta ze śmietanką - jaja w kuchni

Polej brzoskwinie serkiem.

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z RICOTTĄ - JAJA W KUCHNI

Smacznego!

 

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.

 

 

 

Skomentuj na Facebooku