Grillowane steki z tuńczyka w marynacie chilli z grillowaną cukinią i sałatą z pestkami dyni.


Początek jesieni zachęca do ostrego gotowania.
Papryczka chilli działa wszak pobudzająco, warto mieć to na uwadze:)

To danie, mimo swej głośnej nazwy, jest idealne dla kuchennych leniuchów.
Najlepszym przykładem jest fakt, iż sałata z pestkami dyni to gotowy set z delikatesów za 3,99:) Czasem leń bierze górę!
Jeśli nie uda Ci się kupić surowego tuńczyka, możesz z powodzeniem użyć piersi z indyka.

Składniki:

  • Dwa steki z tuńczyka;
  • Mix sałat z pestkami dyni (wersja jesienny leń);
  • Mała cukinia;
  • Papryczka chilli;
  • Cytryna;
  • Czosnek;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Chilli w proszku.
Przygotowanie:
Pół godziny przed przygotowaniem należy zamarynować rybę.
Umyj i osusz steki.
Przygotuj miskę do marynowania – my mamy fajną z ekologicznego bambusa od sklepu prowadzonego przez naszych znajomych – Smak Wnętrza.
.
Posiekaj drobno czosnek i chilli – jeśli lubisz bardzo ostro, dodaj pestki.
Dodaj sól, pieprz i oliwę.
Zetrzyj skórkę z cytryny – uważaj, by nie zetrzeć gorzkiego albedo.
Wciśnij sok z połowy cytryny – zrób to przez dłoń, by wyłapać pestki.
.
Pokryj steki dokładnie marynatą i zakryj miskę folią aluminiową.
Wstaw miseczkę do lodówki na 30 minut.
Pokrój cukinię w plastry. Dopraw solą, pieprzem i chilli. Polej delikatnie oliwą i natrzyj.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową i zrumień z obu stron.
.
Sałatę wymieszaj z oliwą, sokiem z drugiej połówki cytryny i pieprzem.
.
Na tę samą rozgrzaną patelnię wrzuć rybę.
Grilluj z obu stron w otoczeniu marynaty – uważaj, by czosnek się nie spalił – będzie wtedy gorzki.
Jeśli nie liczyć marynowania, przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 15 minut.
Ostrość z pewnością podkręci coraz chłodniejszą, jesienną atmosferę.
Smacznego!

Skomentuj na Facebooku