Gnocchi z botwinką i zielonym groszkiem.

Gnocchi z botwinką i zielonym groszkiem - jaja w kuchni

„Poproszę gnocziczi” – powiedziała wyniośle przystojna biznesłumen w modnym bistro w wielkim mieście.
ILE RAZY? Ile razy składałem się ze śmiechu słysząc gdzieś ze stolika obok nieudolne próby wymówienia nazwy tych fenomenalnych kluseczek?

Najlepszą instrukcję wymawiania oraz wyrabiania, zapewnia Gennaro:

Składniki:
gnocchi:

  • 1kg ziemniaków – lepsze będą te „stare”;
  • 100g mąki, najlepiej typu 0.0;
  • 2 żółtka;
  • Sól;
  • Pieprz…
  • Botwinka;
  • Świeży groszek;
  • Masło;
  • Cebula;
  • Czosnek;
  • Pecorino/parmezan/grana padano – do wyboru.

Gnocchi ziemniaczane

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i lekko ostudź.

Praska do ziemniaków - męski blog kulinarny jaja w kuchni

Wydobądź je ze skórki i przeciśnij przez praskę.

Dodaj przesianą mąkę, żółtka, pieprz i sól.

Gnocchi ziemniaczane

Wyrób ciasto – ale nie przesadzaj. Nie znęcaj się nad nim.

Ciasto na gnocchi - jaja w kuchni

Podziel kulę na mniejsze elementy i zroluj je w „cygaro”.
Następnie podziel na mniejsze części – ok 1.5 cm.

Ciasto na gnocchi

Małe kawałki ciasta zroluj w kuleczki i przyciśnij każdą lekko widelcem.

gnocchi

Botwinkę posiekaj drobno.

Botwinka - jaja w kuchni

Obierz groszek.

Zielony groszek - jaja w kuchni

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na niej posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Wrzuć botwinkę, a na końcu groszek.

W garnku zagotuj wodę na kluski i posól ją.

Smażona botwinka - jaja w kuchni

Wrzuć kluski na osolony wrzątek.

Będa gotowe, gdy wypłyną.

gotowanie gniocchów

Hyc je na patelnię z botwinką i mieszamy.

Gnocchi na patelni

Wykończ wszystko startym serem.

Gnocchi z botwinką i groszkiem - jaja w kuchni

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D610, który ustępniła mi firma Nikon, którą pozdrawiam bardzo serdecznie ;)

Skomentuj na Facebooku