Dyniowo – owsiankowe racuchy

To deserowe cudo przygotowałem na konkurs, który miał mnie wysłać do Mediolanu na Expo.
No, ale cudo nie wysłało. Foch już minął.

Bardzo Wam polecam takie wykorzystanie dyni i owsianki.

Składniki:

  • płatki owsiane
  • niewielka dynia
  • jajka 2
  • mąka pszenna 250 g
  • mleka + mleko do owsianki – ok 150g 250 ml
  • drożdze 15 g
  • cukier 1 łyżka
  • masło
  • sól
  • porzeczki 1 garść
  • nalewka Etiuda
  • miód
  • cukier puder

Przygotowanie:

Pokrój dynię w płaskie krążki i upiecz w 200 stopniach, aż zmięknie. Przygotuj owsiankę według przepisu. Wystarczy 1/3 szklanki płatków. Przesiej mąkę, dodaj drożdże i cukier, podlej odrobiną mleka i odstaw na pięć minut. W międzyczasie ubij dwa jajka z dwiema łyżkami rozpuszczonego i ostudzonego masła. Zblenduj dynię i owsiankę. Do mąki z drożdżami dodaj mleko i wymieszaj wszystko z jajkami i miksem dyniowo – owsiankowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Na patelnię wrzuć garść porzeczek, podsmaż je na odrobinie masła i dolej nalewkę. Gdy przestanie parować, podaj łyżkę miodu i ciągle mieszaj. Rozgrzej masło i smaż małe placki po ok minucie z każdej strony. Oprósz je cukrem – pudrem i dodaj konfiturę. Podawaj z kieliszkiem nalewki Etiuda.

_DSC1304

 

Skomentuj na Facebooku