Fettuccine ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi podane z gruszkową sałatką.

Z gorgonzolą nie można przesadzać, ja przesadziłem i makaron okazał się być straszliwie ciężki…
Na szczęście sałatka z gruszką świetnie go zrównoważyła.
Za dużo gorgonzoli = randka się nie uda, warto o tym pamiętać;) 

Składniki:
na dwie osoby 

  • makaron – użyłem fettuccine, może być każdy inny:);
  • szpinak – skorzystałem z mrożonych liści z Hortexu, dobre robi Bonduelle i Frosta – dyskontowe lepiej omijać – starczy 1/3 opakowania;
  • gorgonzola – 1/3 opakowania, czyli jakieś 50g starczy w zupełności, ja przesadziłem i dodałem całe opakowanie – to wersja dla odważnych;
  • śmietana 18% – pół małego opakowania;
  • orzechy włoskie – garść, lub dwie;
  • czosnek;
  • oliwa;
  • sól:
  • pieprz.

sałatka:

  • duża gruszka;
  • rukola – 1/3 opakowania;
  • miks sałat – wiem, że niedobre, ale wygodne:);
  • dwa pomidory;
  • miód;
  • musztarda dijon;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet jabłkowy;
  • sok z cytryny;
  • sól;
  • pieprz.
Przygotowanie:
Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i ciągle mieszając praż przez ok. minutę.
Nie jest to konieczne, ale orzechy łapią ciekawy smak:)
Na patelnię wlej oliwę i wrzuć szpinak, zmniejsz gaz.
Zagotuj duży garnek wody i dodaj makaron.
Pamiętaj, że producent okłamuje Cię w temacie czasu gotowania:) Zawsze gotuj na tzw. 7/8 czasu;)
Umyj liście sałat i rukolę, przesusz i wrzuć do miski.
Pokrój gruszkę na kawałki, które najbardziej lubisz – nie ma reguły:)
Pokrój umyte pomidory – możesz usunąć  „to zielone” i pestki, jeśli nie lubisz:)
Kiedy szpinak się roztopi, przypraw go solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie. Przypraw wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Wrzuć pokruszoną gorgonzolę – pamiętaj, że jest bardzo intensywna, jeśli też masz tendencję do przesady z serem, trzymaj ją na wodzy;) 
W małej szklance wymieszaj miód, musztardę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i oliwę – wymieszaj dressing i polej nim sałatkę.
Odcedź makaron i dodaj do sosu (nie na odwrót!).
Dorzuć orzechy włoskie.
Mieszaj  ok 1.5 minuty.
 

Całość możesz przybrać orzechami, świetnie się komponują z resztą dania.

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku