Eton Mess

Eton Mess - jaja w kuchniSezon na truskawki, zwłaszcza polskie, skłania mnie do robienia deserów.
Nie jestem w tym najmocniejszy, więc stawiam na proste i pyszne rozwiązania:)
Inspiracja, po raz kolejny, popłynęła z najlepszego wrocławskiego bistro – dinette

Składniki:

  • Truskawki – ok. 1kg;
  • Śmietana 30% – dwa małe opakowania;
  • Bezy – ok 150g;
  • Cukier trzcinowy.

Przygotowanie:

Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
Pokrój 3/4 na cztery części.

truskawki - jaja w kuchni

Pozostałe wrzuć do blendera z łyżką cukru trzcinowego i zmiksuj bardzo drobno.
Ubij śmietanę.

bita śmietana i truskawki - jaja w kuchni

Wymieszaj śmietanę z pokruszonymi bezami.

bezy i truskawki - jaja w kuchni

W szklance przekładaj:

  • truskawki;
  • bita śmietana z bezami;
  • mus truskawkowy;
  • bita śmietana z bezami;
  • truskawki.

Możesz też wrzucić wszystko do szklanki i lekko potrząsnąć.
Ja dostałem bitą śmietaną, kuchnia dostała bitą śmietaną… nie polecam;)

Eton Mess - Jaja w kuchni

Banalnie proste – niebanalnie przepyszne;)

Smacznego!

 

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

Skomentuj na Facebooku