Domowe bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów - jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Burger musi mieć bułkę.
Pyszną, pachnącą i taką, która utrzyma wszystkie dodatki w ryzach!

Nakręciłem nawet o nich film:

Składniki:
(na 4 wielkie buły)

  • 500g mąki pszennej i trochę do podsypania;
  • 150ml mleka;
  • 150 ml wody;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 7g suchych drożdży – opakowanie tyle ma;
  • 2 łyżki roztopionego masła;
  • 1 łyżeczka soli;
  • rozmącone jajko;
  • ziarna sezamu.

Przygotowanie:

Roztop masło na patelni.

Do misy robota wrzuć mąkę i dodaj wodę, mleko, drożdże, cukier, sól i masło.

Mieszaj.

Bułki na burgery

Po ok 5 minutach ciasto powinno być gotowe.
Jeśli jest zbyt rozciapane – podsyp je mąką.

Ciasto na domowe bułki do burgerów

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 45 minut.

Domowe bułki do burgerów

Ułóż bułki na blasze, na papierze do pieczenia i znów przykryj ściereczką – niech rosną kolejne trzy kwadranse.

Smarowanie bułek rozmąconym jajkiem

Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i…

Bułki do burgerów

… posyp je ziarnami sezamu.

Domowe bułki do burgerów - jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Piecz ok. 15 – 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Są o wiele lepsze niż każde kupne buły i trzymają się kilka dni ;)

Smacznego!

_DSC9110

 

Skomentuj na Facebooku