Długo pieczony na warzywach schab z kością i skórą.

Pieczony schab - jaja w kuchniPoszedłem do Koszyków na kawę. Wyszedłem z torbami pełnymi mięsa, warzyw i serów… ;)

Kupowanie mięsa od rzeźnika jest dużo ciekawszym doświadczeniem niż „to co widać” słyszane od znudzonej pani w mięsnym:)
Panowie polecili zacną sztukę mięsa i podpowiedzieli jak ją przygotować.

W takim pieczeniu, oprócz smaku, bardzo przyjemne jest przygotowanie. 
Spędzasz 10 minut na ogarnięciu wszystkiego i masz spokój.

Mięso piecz tyle, ile waży.
Ten kawał to niecałe 2kg, więc spędził w piekarniku niecałe 2 godziny.

Składniki:

  • Schab z kością i skórą;
  • Rozmaryn;
  • Czosnek;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Skórka z cytryny;
  • 3 ziemniaki;
  • 3 marchewki;
  • 2 cebule;
  • Pół bulwy kopru włoskiego;
  • Pół kieliszka czerwonego wina;
  • Pół szklanki wody.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wolno pieczony schab - jaja w kuchni

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Skórę ponacinaj, by utworzyła się kratka.
Natrzyj wszystko porządnie solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.

Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Na koniec dodaj oliwę i startą skórkę z cytryny.

Ułóż mięso na warzywach pokrojonych w dużą kostkę.

Wolno pieczony schab - jaja w kuchni

Dodaj jeszcze trochę oliwy. To nie jest obiad dla modelki ;)

Wolno pieczony schab - jacob's creek - jaja w kuchni

Podlej warzywa winem i wstaw wszystko do piekarnika.

Wolno pieczony schab - jaja w kuchni

Przez 10 minut piecz w 180 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz tyle czasu, ile waży mięso.

Po 20 minutach dolej wodę. Jeżeli warzywa pływają, nie rób tego.

Co jakiś czas polewaj schab bulionem, który wytworzył się z warzyw, wody, wina i tłuszczu.Wolno pieczony schab - jaja w kuchni

Wyciągnij mięso, daj mu odpocząć ok. 10 minut i ostrym nożem wykrój pierwszy plaster.
Mięso ma rozpływać się w ustach ;)

Wolno pieczony schab - jaja w kuchni

Możesz podać gorący plaster mięsa z warzywami w kawałkach i chrzanem.
Możesz zrobić z warzyw puree, porwać mięso na kawałki i zjeść samym widelcem.

Najlepiej jednak taki schab smakować będzie na drugi dzień, na zimno :)

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D3S, dzięki uprzejmości Nikon Polska:)

Skomentuj na Facebooku