Czarna soczewica z pieczonym burakiem i kozim serem Łomnickim.

czarna soczewica z pieczonym burakiem - jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Wege… Masakra… Ale niekoniecznie. 
Taka „sałatka” to mnóstwo białka i mistrzowski smak. 

Majówkę spędzałem we Wrocławiu i na tamtejszym Bazarze Smakoszy zaopatrzyłem się w genialny Kozi Ser Łomnicki.

Nawet przez chwilę nie brakowało mi w niej boczku ;) 

Składniki:

na dwie osoby

  • Czarna soczewica – szklanka;
  • Dwa buraki;
  • Ser kozi – użyłem Łomnickiego;
  • Rukola;
  • Dwie łyżki ziaren słonecznika;
  • Dwie łyżli pestek dyni;
  • Rzodkiewka;
  • Tymianek;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotowanie:

Buraki umyj, posól i polej lekko oliwą, a następnie zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.

Czarna soczewica z pieczonym burakiem - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie ok 30 minut – sprawdzaj czy jest gotowa.

Czarna soczewica z pieczonym burakiem - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Opłucz liście rukoli.

Czarna soczewica z pieczonym burakiem - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Soczewicę odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Do buraków dosyp słonecznik i pestki dyni.

Czarna soczewica z pieczonym burakiem - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Praż, aż będą rumiane. Przesyp do szklanki i odstaw do przestygnięcia.

Czarna soczewica z pieczonym burakiem - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Buraki przekrój na pół i pozwól im przestygnąć.

Czarna soczewica z pieczonym burakiem - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Na spód talerza wyłóż soczewicę, następnie rukolę, buraki i ser kozi.

Dodaj pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewkę i prażone pestki.

Dopraw pieprzem i solą do smaku.

Soczewica czarna i pieczony burak i ser kozi - Jaja w kuchni blog
Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D5300 dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku