Cannelloni wypełnione szpinakiem i ricottą, zapieczone pod sosem pomidorowym.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchniPrzepisy na makaron uważam, delikatnie mówiąc za głupotę.

Każdy jednak jakoś zaczynał, a dobrze zrobiony makaron to zawsze strzał w dziesiątkę. 

Miałem oczywiście przejść na delikatne kasze, ryby i warzywa. 
Zapomnij. Tydzień włoski w Lidlu wjechał i dietę trzeba będzie przełożyć :)

Składniki:
dla dwóch osob

  • 10 rurek cannelloni;
  • opakowanie szpinaku świeżego;
  • opakowanie ricotty świeżej;
  • puszka pomidorów;
  • mozzarella;
  • pecorino romano – lub inny ser do starcia;
  • dwie czerwone cebule;
  • czosnek;
  • bazylia;
  • sól;
  • pieprz.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Przygotowanie.

Stawiam na szybszą wersję tego dania.
Trzeba jednak uważać, by kluchy się nie rozwaliły i nie skleiły.

Do osolonego wrzątku wrzuć makaron.
Gotuj 1.5 minuty. Ma być tylko lekko miękki.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Ułóż rurki tak, by się nie stykały.

Na patelni zeszklij posiekaną pierwszą cebulę i czosnek w ilościach wedle uznania.

Dodaj umyte liście szpinaku i sól.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Przełóż wszystko do blendera, dodaj ricottę i trochę startego pecorino.
Zblenduj farsz na jednolitą masę.

Piekarnik ustaw na 200 stopni.

Na patelni zeszklij drugą cebulę i czosnek.
Dodaj pomidory i przypraw do smaku.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Cannelloni wypełnij farszem.

Tutaj może być trochę zabawy.
Skorzystałem z cukierniczego rękawa kupionego w sklepie obok za 7zł.
Sprawdził się idealnie.

Jeśli nie masz zdolności manualnych, albo cierpliwości, zrób po prostu lasagne z takimi dodatkami.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

W naczyniu żaroodpornym ułóż nafaszerowane rurki w dwóch „kondygnacjach” przełożone sosem pomidorowym.
Polej nim wszystko z góry i dodaj porwaną w dłoniach mozzarellę, trochę startego pecorino i pieprz.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Piecz ok 10 – 15 minut.

Ser musi się rozpuścić, ale nic nie może się przypalić.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Udekoruj bazylią.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod sosem pomidorowym - jaja w kuchni

Smacznego.

Skomentuj na Facebooku