Burger z chrupiącym bekonem, jajkiem sadzonym i domowym pesto. Domowe frytki i domowy coleslaw.

Burger - jaja w kuchniSkoro wpadłem ostatnio do Befsztyk.pl, wołowiny nie mogło zabraknąć.
Burgera można zrobić od podstaw, ale nie tym razem.

Jeśli chcesz upiec bułki i zmielić mięso, pewnie pomoże Ci przepis na Hipster Burgera sprzed roku.

Postawiłem na sprawdzonych dostawców i się nie zawiodłem.

Pomocne składniki to burgery z antrykotu od Befsztyk.pl i bułki z Cafe Vincent w Arkadii.

Oczywiście, żeby nie było zbyt łatwo, sam zrobiłem domowe dodatki.DSC_5592-2

Dostawa ziół od Baziółka pomogła mi wybrać pierwszy z nich.

Zrobiłem więc pesto.

DSC_5616

  • Dwa krzaczki bazylii;
  • Pół ząbka czosnku;
  • Garść orzechów pinii;
  • Parmezan;
  • Oliwa;
  • Sok z cytryny;
  • Sól.

pesto - jaja w kuchni

Orzechy upraż na suchej patelni.
Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu.

Proporcje dobieraj sam na bieżąco.

Nie przesadź z czosnkiem i solą – ser jest słony.

Ziemniaki i zioła.Ziemniaki grillowe z rozmarynem - jaja w kuchniNajlepsze frytki to oczywiście te belgijskie, ale głęboki tłuszcz w mieszkaniu może okazać się niezbyt wygodny ;)

Wybieram więc specjalną odmianę ziemniaków – grillowe.

Pokrój je w paski, posól, dopraw odrobiną chilli, posiekanym rozmarynem i oliwą.
Wyłóż na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni.
Piecz aż będą rumiane.

Frytki - jaja w kuchni

Kolejny dodatek do sałatka coleslaw. 

Zmora mojego pokolenia.
Pokolenia, które jeździło do pracy w Anglii…

Coleslaw z krótką datą ważności za 30p stanowił często dużą część mojego posiłku.
Trochę się wzbraniałem, ale wyszła świetnie :)

  • Pół główki małej kapusty;
  • Jedna marchewka;
  • Trzy łyżki majonezu;
  • Łyżka cukru pudru;
  • Ocet winny;
  • Sok z cytryny;
  • Pieprz.

Coleslaw - jaja w kuchniZetrzyj kapustę i marchewkę na dużych oczkach.
Idealnie nadaje się do tego blender.
Dodaj cukier puder, ocet i sok z cytryny.

Wymieszaj wszystko z majonezem i dodaj pieprz. Ewentualnie dopraw do smaku.

DSC_5639

Przechodzimy do konkretów!

Składniki:

  • Dwa burgery wołowe z antrykotu;
  • Dwie bułki do burgerów wysokiej jakości – jeśli piekarnia koło Ciebie jest nieogarnięta, nie idź w buły z paczki. Ciabatta jest zawsze lepsza od buły w stylu maka;
  • Dwa jajka;
  • Plastry bekonu;
  • 100g cheddara;
  • Pesto;
  • Sałata;
  • Pomidor;
  • Musztarda;
  • Majonez.

DSC_5676

Przygotuj wszystkie składniki.
Gdy mięso będzie już na grillu, trzeba działać szybko i precyzyjnie.

  • Mięso wyciągnij z lodówki;
  • Bułki przekrój na pół;
  • Pomidora pokrój w plastry;
  • Sałatę umyj dokładnie i osusz;
  • Przygotuj pesto;
  • Musztardę wymieszaj z majonezem;
  • Nałóż coleslaw;
  • Wyciągnij z piekarnika frytki i osusz je ręcznikiem papierowym.

Bekon - jaja w kuchni

Plastry bekonu ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika.

Rozgrzej patelnię grillową.

Bułki do burgerów - jaja w kuchni

Zgrilluj bułki.

burgery - jaja w kuchni

Przed samym smażeniem, posól lekko mięso i natrzyj odrobiną oliwy.
Wrzucaj na żeliwo!

Wyciągnij bekon z piekarnika.

Obróć krówkę po ok. 2 minutach.
Dodaj cheddar i wstaw do piekarnika.

Grillowanie burgerów - jaja w kuchni
Usmaż jajka.

Jeśli chcesz idealnego rozmiaru, użyj ringów.jajka sadzone smażone w ringach - jaja w kuchni

Dolną część bułki posmaruj sosem z majonezu i musztardy.
Ułóż na nim sałatę.

Wyciągnij patelnię grillową z piekarnika.
Daj mięsu chwilę odpocząć na desce.

Ułóż burgera z roztopionym serem na sałacie.

Na to idą plastry bekonu, jajko, pomidor i pesto.

Burger - jaja w kuchniPrzykryj wszystko górną częścią bułki.

Jeśli będziesz robił burgery dokładnie z tego mięsa i tych bułek… nie będziesz mógł się ruszać ;)

Burger - jaja w kuchniStopień wysmażenia kontrolujesz oczywiście sam.
Zarówno na patelni, jak i podczas dopiekania w piekarniku.

Ja lubię różowe :)

Piękny, krwisty burger - jaja w kuchniSmacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D3S dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku