Boeuf bourguignon z kaszą gryczaną.

Na początek prośba o rozgrzeszenie – zdjęcia są robione telefonem:)

Boeuf bourguignon – naucz się ładnie wymawiać tę nazwę, +10 do zrobienia wrażenia:)
Oczywiście jest to wołowina po burgundzku.
Bardzo smaczne, jesienno-zimowe danie, które przygotowuje się w 4-5 godzin (z czego 3-4 to pieczenie).
Przyjemnie się gotuje wspólnie, podczas wizyty u rodziców w domu na wsi:)

Przygotuj patelnię i naczynie żaroodporne z pokrywką.

Składniki:
na dwie głodne osoby

  • Pręga wołowa 400g  – jak najlepszej jakości oczywiście – dyskonty i hipermarkety odpadają;
  • Boczek surowy wędzony – 100g;
  • Marchew – ok 3;
  • Kasza gryczana prażona;
  • Wytrawne wino czerwone – kieliszek;
  • Puszka pomidorów pokrojonych w kostkę;
  • Przecier pomidorowy – opcjonalnie – dodaliśmy bo sos był strasznie rzadki;
  • Bulion wołowy – pół szklanki;
  • Cebula – powinna być czerwona, ale wrzuciliśmy jedną zwykłą i dwie szalotki;
  • Czosnek;
  • Oliwa;
  • Świeży tymianek;
  • Natka pietruszki;
  • Liść laurowy
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotowanie:

Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój je w dużą kostkę.

Pokrój plastry boczku na mniejsze kawałki, lub w kostkę.
Obierz marchew i pokrój ją na grube plastry.

Cebulę posiekaj na duże kawałki.
Rozgnieć czosnek nożem i pokrój.Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wysmaż na skwarki, nie przypal!
Przełóż go do naczynia żaroodpornego.

Zeszklij cebulę i czosnek, przełóż do boczku.

Na patelnię wrzuć od 5 – 8 kawałków mięsa.
Nie wrzucaj całej wołowiny na raz – nie usmaży się dobrze.
Po ładnym zrumienieniu przekładaj do naczynia żaroodpornego i wrzucaj kolejne kawałki.
Dodawaj minimalną ilość oliwy.
Posól i popieprz wszystko.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.

Dodaj pomidory z puszki.
Zalej wszystko kieliszkiem wytrawnego wina i bulionem.
Delikatnie wymieszaj.
Dodaj tymianek, natkę i liść laurowy.

Wstaw przykryte naczynie żaroodporne do piekarnika na ok 3 godziny.
Jeśli mięso fajnie się rozpada – jest gotowe.
Sos może być zbyt rzadki – jak na środkowym zdjęciu.
By tego uniknąć dodaliśmy mały przecier pomidorowy.

Ugotuj kaszę gryczaną.

Pokrój ogórki konserwowe i otwórz słoik buraczków:)

Możesz też podać to danie z inną kaszą, ziemniakami, grzankami itd.
Bazą jest mięso:)


Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku