Banoffee pie

Banoffee pie - jaja w kuchniNie potrafię robić deserów. 
Tym bardziej cieszy mnie, że ten się udał i nie zajął mi zbyt wiele czasu;)

Składniki:

  • ciastka – użyłem pół opakowania cantucci i pół opakowania amarettini;
  • 2 łyżki stopionego i wystudzonego masła;
  • 2 banany;
  • masa kajmakowa – przypadkowo kupiłem kakaową, ale i tak jest ok;
  • śmietanka 30% – dwa małe kubeczki;
  • cukier puder;
  • czekolada gorzka – użyłem 70%.

Przygotowanie:
Ciastka pokrusz w blenderze i dodaj roztopione masło.
Wyłóż formę do tarty, albo tortownicę papierem do pieczenia i ułóż spód z pokruszonych ciastek z masłem.

banoffee - jaja w kuchni

Podgrzej lekko masę kajmakową i wyłóż ją na spód.
Uważaj, żeby nie rozwalić wszystkiego – przydaje się łopatka;)

Banoffe - spód - jaja w kuchni

Pokrój banany w podłóżne pióra i ułóż na masie.

Banany - jaja w kuchni

Ubij śmietanę 30% na koniec dodając odrobinę cukru – pudru.
Nożem zrób wiórki z czekolady i posyp nią bitą śmietanę.

bita śmietana - jaja w kuchni

Wstaw wszystko do lodówki na ok. 3 – 4 godziny.

BANOFFEE - Jaja w kuchniSmacznego:)))

 

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

Skomentuj na Facebooku