Bakłażan faszerowany mięsem w sosie pomidorowym pod kołderką z mozzarelli.


Oczywiście „kołderka z mozzarelli” to żart” :)
Bardzo podobne danie było już w Jajach – Trzykrotnie faszerowany bakłażan z grilla, ale jest po prostu zajebiście dobre;) Oto jego łatwiejsza wersja.

Składniki:
na dwie głodne osoby

  • 2 bakłażany średniej wielkości;
  • mięso mielone 100g – indyk zdrowszy, świnka smaczniejsza – jest świnka;
  • pomidory z puchy – pół puchy;
  • koncentrat pomidorowy – cały mały słoiczek;
  • mozzarella;
  • papryczka chilli – dla fanów ostrości;
  • marchewka;
  • szalotka, lub czerwona cebula;
  • czosnek;
  • oliwa;
  • sól;
  • pieprz;
  • oregano;
  • sos worcestershire.

 Przygotowanie:

Odpal piekarnik na 250 stopni, najlepiej z opcją grilla

Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż łyżką.
Nasmaruj je oliwą i solą.
Wrzuć do piekarnika na 10 minut.
Najlepiej będzie, gdy skóra się spali – wtedy ją po prostu zdejmij.


Usmaż mięso mielone, najlepsze jest mocno zbrązowione.
Możesz najpierw na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać tarte oregano.

Zdejmij je z patelni i wrzuć na nią posiekane: szalotkę, czosnek i marchew (najlepiej z marchewką poradzisz sobie przy użyciu obieraczki do warzyw).
Kiedy cebula się zeszkli dodaj mięso i posiekaną chilli.

Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj dokładnie.
Wrzuć pół puszki pomidorów, przypraw solą, pieprzem, oregano i  jeśli lubisz, dodaj kilka kropel worcestershire.

W trumienki (!) z bakłażanów włóż farsz i przykryj go mozzarellą.
Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku