Awokado faszerowane tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i chilli.


To nie jest przepis z serii: Kasia Tusk gotuje z tego, co każdy ma pod ręką – „bierzemy ser gruyere”.
Tu jest Polska i tu pod ręką w każdym domu nie ma codziennie awokado:)

Ta przekąska jest wręcz wielozadaniowa. Idealna na randkę, imprezę, czy wizytę teściowej. 
Jest smaczne i przygotowuje się je w mniej niż 5 minut. 

Dlatego awokado trzeba sobie kupić i dać mu dojrzeć, żeby było fajnie miękkie 

Składniki:
porcja dla 2 osób 

  • awokado – dojrzałe;
  • tuńczyk – 3/4 puszki, lub puszka mała;
  • papryczka chilli;
  • pomidorki koktajlowe – ok. trzech, nie są konieczne;
  • cebula czerwona – łyżeczka;
  • limonka;
  • oliwa;
  • pieprz;
  • sól

Przygotowanie:
Awokado przekrój delikatnie na pół, jak na zdjęciu.
Wbij w pestkę nóż i usuń ją.
Łyżeczką usuń miąższ tak, by nie naruszyć ścianek i przełóż go do miski.

Dodaj tuńczyka, posiekaną cebulę  chilli, pomidorki, oliwę, pieprz i sól.

Wymieszaj składniki i przełóż delikatnie do wydrylowanego awokado.

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku